Литургија

prichastenie apostolov

Литургијата – земја на живите

Светата Литургија е простор на слобода. Таа е земја на живите. Таа е нашата вистинска татковина и единствената која на овој свет, создаден и смртен, ја има таа моќ и дејство коe сите…

efrem

Литургијата како полнота на животот – Старец Ефрем Филотејски

Божествената Литургија, каков сјај е, навистина! Човекот е почестен со Бога во таков начин што Тој самиот се спушта на земјата со Неговите Ангелски наредби во секое време кога има Литургија, со цел…

liturgy

Свештеникот кој не сакаше да служи литургија

Си беше еднаш еден свештеник, кој еден зимски ден не сакаше да служи литургија, бидејќи беше многу ладно. Беше десет степени под нулата и свештеникот знаеше дека единствениот кој би служел со него…

fedchenko

Литургијата – е прозорец, издлабен од Господа во грешниот свет

Како што мајката некогаш го води детето за рака, некогаш седи околу него и го гледа, а некогаш го зема во своите прегратки, го гали, му пее и го храни, така и Господ…

f01da2ea311fb2b96693287f3fed98e2

Евхаристија

„Тајната над светите тајни“ на Православната Црква е светата Евхаристија. Таа е срцевината на Црквата, нејзината основа, темел без кој не може ни да се замисли постоењето на Црквата. Евхаристијата е една од…

eko

Вовед во еколошкиот проблем – теолошки погледи

Еколошкиот проблем – проблем на односот помеѓу човекот кон светот Проблемот со кој се соочува Црквата во современиот свет е оној, кој што е поврзан со прашањето за односот на човекот кон светот.

i_894

ЗА СЛУЖЕЊЕТО НА СВЕТА ЛИТУРГИЈА ВРЗ ПЛАШТАНИЦА НА ВЕЛИКА САБОТА – Панајотис Скалцис, професор по Литургика на Аристотеловиот Универзитет во Солун

Последните години во храмовите од некои митрополии на Грчката Православна Црква [како и во некои мирски храмови и манастири во Р. Македонија] се појави [нова] пракса светата Литургија на Велика Сабота да се…