Грузија

gavriil

Старец Гавриил (Ургебадзе) Грузиски – Чудата во животот на еден хирург

Најважно е да ги исполнувате Божјите заповеди. Сакајте се едни со други, сакајте ги ближните, а јас, вашата љубов ќе ја принесам кон Бога Старец Гавриил Ургебадзе   За животот и смртта на…

gavriil urgebadze

Преподобен Гавриил (Ургебадзе) во сеќавањата на неговата келијница

Отец Гаврил ги привлекувал сите со својата христијанска жртвена љубов. Со смирение и послушание сите ги водел кон Царството Небесно. „За смирениот било кое страдање поминува незабележливо. Господ на смирениот му дава благодат,…

molitva

Грузија го празнува споменот на 100 илјади маченици

Според грузиските хроники, во 1227 г., Султанот Хорезмски Џапал-Ед-Дин ја нападнал Грузија, Во првиот ден од битката, пред ѕидините на Тбилиси, грузиската војска доблесно го одбила нападот на непријателот, но персите кои живееле…

gavriil

„Јас ве чекам вас во Самтавро“ – од чудата на старецот Гаврил Ургебадзе

Во Тбилискиот аеродром јас случајно се запознав со Елена Гецадзе, жената, која го привлече моето внимание со тоа, што пред слетувањето на авионот се осени себеси со крстниот знак и се поклони пред…

Iliya-Vtoroj11-30m5l4c25jxd0roiij5ami

Во време, кога верата умира, овој човек ја одржува жива (ВИДЕО)

Тбилиси, Грузија – Христијанството во Европа умира. Црквите се затвораат зашто многумина Европејци ја напуштаат верата. Но CBN News пронајде една малечка нација која е спротивност на она што се случува. Благодарение на…

Iliya-Vtoroj11-30m5l4c25jxd0roiij5ami

Грузискиот Патријархат: Стоиме цврсто зад одлуката, која е основана на догматски – а не на политички причини

  Грузискиот Патријарх одговара на писмото на Цариградксиот Патријарх, објаснувајќи ги причините за неучествoто на Соборот

Iliya-Vtoroj11-30m5l4c25jxd0roiij5ami

Кум на 26 688 деца

И оваа година, на празникот на Крштението Господово, Католикос-Патријархот Грузиски Илија II, на 42-та масовна крштевка на третите и следните деца, крсти 659 деца, на кои кум е лично тој. 

ilia ii

Ангел на радоста – за Патријархот Илија II, Грузија и љубовта

Денес, на роденденот на Светејшиот Католикос-Патријарх на цела Грузија, Илија II,  објавуваме кратка белешка за тој голем Претстојател на Грузиската Православна Црква.