Грузија

gavriil urgebadze

По вторпат се појавува образот на старец Гавриил Ургебадзе

Вчера, во манастирот Самтавро, каде што се наоѓаат моштите на старецот Гавриил, неговиот образ се појавил на таванот. Неколку дена претходно – на подот.

gavriil

Старец Гавриил Ургебадзе – Мама Габриели /ФИЛМ

Наш современик, грузиски светител, кој со своето „безумство“ го исмеал безумството на светот, старец Гавриил Ургебадзе (26.08.1929 – 02.11.1995) е уште еден од столбовите, кои засветлиле во постсоветска Грузија.

ilia ii

Патријарх Илија ΙΙ – ФИЛМ

Патријархот Илија ΙΙ стои на чело на Грузиската Православна Црква веќе 37 години, и до сега не го оставил своето секојдневно служење – пастирство и духовништво.За совет и молитва, кај него може да…