Филм

gavriil bunge

Старец Гавриил Бунге – Филм

Граѓанин на Келн, Габриел Бунге стапил во орденот на монасите-бенедиктанци, кога имал 22 години. Тој живеел во манастирот Шеветоњ во Белгија 18 години, а потоа, по благослов на духовникот, основал скит во швајцарските…

gavriil

Старец Гавриил Ургебадзе – Мама Габриели /ФИЛМ

Наш современик, грузиски светител, кој со своето „безумство“ го исмеал безумството на светот, старец Гавриил Ургебадзе (26.08.1929 – 02.11.1995) е уште еден од столбовите, кои засветлиле во постсоветска Грузија.

arhimandrit-Kirill-Pavlov

Старец Кирил Павлов – ФИЛМ

Продолжуваме со презентацијата на филмовите од студиото Неофит, рубрика Старци. Духовник на тројца руски патријарси (Алексеј Ι, Пимен и Алексеј II), ветеран од Великата Татковинска војна, еден од најзаслужните херои за ослободувањето на…

ilia ii

Патријарх Илија ΙΙ – ФИЛМ

Патријархот Илија ΙΙ стои на чело на Грузиската Православна Црква веќе 37 години, и до сега не го оставил своето секојдневно служење – пастирство и духовништво.За совет и молитва, кај него може да…

virica

Се учиме да растеме со љубов – нов руски Форпост / документарен филм

Овојпат, емитуваме филм посветен на православниот Центар за деца без родители „Умиление“, каде „посебните“ деца и нивните нови родители се наоѓаат едни со други, под духовно раководство на јеромонасите Кирил и Методиј (Зинковски).

ioann shanhajski

Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски/ ФИЛМ

Светиот Јован Шангајски е Христов апостол, угодник, пастир, литург, светител, просветител, ревносен мисионер, автетичен сведок и примо – предавач на апостолското предание помеѓу емигрираните Руси и сиот Божји народ.

13602_0

Недела на Сите руски светители: Свети Серафим Саровски – житие + цртан филм

           Годината на неговото раѓање не е позната, а денот на којшто е роден е најверојатно 19 или 20 јули, во градот Курск во семејството на Мошњини…Татко му беше имотен човек и се занимаваше…