Видео

Патријарх Илија ΙΙ – ФИЛМ

Патријархот Илија ΙΙ стои на чело на Грузиската Православна Црква веќе 37 години, и до сега не го оставил своето секојдневно служење – пастирство и духовништво.За совет и молитва, кај него може да…

Се учиме да растеме со љубов – нов руски Форпост / документарен филм

Овојпат, емитуваме филм посветен на православниот Центар за деца без родители „Умиление“, каде „посебните“ деца и нивните нови родители се наоѓаат едни со други, под духовно раководство на јеромонасите Кирил и Методиј (Зинковски).

Свети Јован Шангајски и Сан-Франциски/ ФИЛМ

Светиот Јован Шангајски е Христов апостол, угодник, пастир, литург, светител, просветител, ревносен мисионер, автетичен сведок и примо – предавач на апостолското предание помеѓу емигрираните Руси и сиот Божји народ.

Недела на Сите руски светители: Свети Серафим Саровски – житие + цртан филм

           Годината на неговото раѓање не е позната, а денот на којшто е роден е најверојатно 19 или 20 јули, во градот Курск во семејството на Мошњини…Татко му беше имотен човек и се занимаваше…

За Моето име – филм што ќе го омекне вашето срце / со македонски превод

Историја за едно малечко девојче и нејзиното тешко детство. Кога на патот на повреденото детеце се појавува отец Александар, стариот селски свештеник, започнува нова историја – историја на доверба и љубов.

„Вознесение Господово“ – документарен ФИЛМ на митрополитот Иларион Алфеев, со македонски превод

На врвот на Елеонската гора, во црквата на Вознесението, се наоѓа христијанска светиња, која руските богомолци секогаш ласкаво ја нарекуваат „Стапалка“. Се смета, дека тоа е отпечаток од левото стапало на Исус Христос,…

„Поп“ – руски филм (со македонски превод)

Јуни 1941 г., малечкото село Тихое на границата со Летонија. Настојателот на малата парохија о. Александар води секојдневен разговор со матушка Алевтина, зафатен е со обични секојдневни работи. По два часа тој ќе…

Старец Ефрем Аризонски – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Излезе нов филм, во обработка на кино-студиото Неофит.тв , посветен на старец Ефрем Филотејски (Аризонски), духовното чедо на старец Јосиф Исихаст.