Видео

За Црквата во Хонгконг

(македонскиот превод може да го вклучите на CC)

„ДУХОВНИ МИРОТОЧЕНИЈА“ – Документарен филм за Свети Кипријан Слепченски

Во продукција на Македонската Радио Телевизија излезе новиот документарен филм посветен на новопрославениот светител Кипријан Слепченски, со наслов „Духовни мироточенија“. По благослов на Слепченската обител, филмот во целост може да се проследи на…

Четврт Христијански Философски Форум – ВИДЕО

Четвртата дискусија на Христијанскиот философски форум е посветена на фундаменталниот философски и теолошки концепт AION. Тој стои во основата на класичната философска космологија, укажувајќи на различни димензии на временото и вечното. Христијанската теологијата…

Канонизација на Св. Кипријан Слепченски / ВИДЕО

После неодамнешната канонизација на Светиот Свештеномаченик Кипријан Слепченски, пренесуваме видео-запис од целиот настан.

Има ли добродетелни мирјани во светот? – Митрополит Лимасолски Атанасиј (ВИДЕО)

Ако кажеме дека не постојат свети луѓе во светот, тогаш тоа е хула на Светиот Дух, затоа што Христовата Црква не е само во монаштвото. Црквата Христова е во светот. Што рече Христос?…

Света Ксенија Петроградска – Песочен Филм на Ксенија Симонова

Нов филм на Ксенија Симонова „Света страница“ во спомен на Св. Ксенија Петербургска. „Јас многу ја сакам света Ксенија, таа е мојата светителка – вели Симонова – бескрајно го почитувам нејзиниот подвиг, нејзиниот…

СОФИ – Божикни приказни / ФИЛМ ЗА ДЕЦА

Детски филм на Илија Литвак. Софи – е втора епизода од филмот Божикни приказни, од Студиото „Илија Муромец“. („Среќната ѕвезда“, „Софи“, и „Божикното девојче“). Филмот можете да го проследите со македонски превод: