Поуки – совети

phoca_thumb_l_064

Дали знаеш кој си?

Еден од најнеодложните проблеми на Црквата денес нема врска со парите или со некаква соблазна, или со постигнувањето на поважен статус во очите на владеачките сили. Најнеодложна потреба на Црквата денес е нејзините…

monks-vine3570_n.jpg.w560h373

Зошто се молиме?

Зошто се молиме? Ваше преосвештенство, која е целта на молитвата? Зошто луѓето треба да се молат? Во молитвата ја основаме нашата врска со Создателот, со нашиот Бог и Спасител, Исус Христос.

7 октомври 2014

Секој носи свој крст, и вие носите својот крст, макар и со еден прст, но сепак носите. Носењето на крстот е неопходно за спасението на секој христијанин, а не само на монахот. Да,…

6 октомври 2014

Ние бараме и посакуваме слатки духовни наслади; не спорам, тоа е пријатно – но, пониско од крстот. Со крстот и тоа ни е дарувано, и без крстот тоа не може да биде цврсто….

Децата наследници

Крстот не е носење само на видливите и надворешните маки, но и на внатрешните, душевните: мракот, помраченоста и нејзе сличните состојби. Зашто Бог го испраќа тоа за уништување на нашата гордост и за…

Носење на Крстот

Крстот не е носење само на видливите и надворешните маки, но и на внатрешните, душевните: мракот, помраченоста и нејзе сличните состојби. Зашто Бог го испраќа тоа за уништување на нашата гордост и за…

Easy-Life

Easy life

На што најмногу потпаѓа под влијание современиот човек, кој денеска има, ако може да се каже – барања со најголема гаранција? Мислам, одговор на тоа прашање, со одредена јаснотија дава секадеприсутната реклама

andrei-kuraev

За гревовите. Прв дел

За гревовите. Прв дел Беседа со отец Андреј Кураев -Отец Андреј, на почетокот од нашиот разговор би сакале да ви поставиме општо прашање: гревот – е болест на душата, и како денеска да…