Богослужби

P1140010

Недела на Торжество на Православието

На 01.03.2015 година, на првата недела од Великиот пост, која е посветена на Торжеството на Православието над иконоборската ерес, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи божествена литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола….

sfantul_mare_mucenic_teodor_tiron_6

Свети Теодор Тирон во Прилеп – Архиерејска божествена Литургија

На 28.02.2015 година,во првата сабота од Великиот пост, која му е посветена на светиот великомаченик Теодор Тирон, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи божествена Литургија во храмот „Свето Благовештение“ во Прилеп.

P1130932

Мало повечерие со Акатист на Пресвета Богородица во Битола

На 27.03.2015 г, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Мало Повечерие со Акатист кон Пресвета Богородица во црквата „Св. Богородица“ во Битола, на која го освети петтолебието, кое многубројниот народ го принесе во чест…

P1130770

Литургија на Претходно-осветени Дарови

На 27.02.2015 год, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Литургија на Претходно-осветени Дарови во соборниот храм „Св.Димитриј“ во Битола.

13091113m

Великиот Канон на св. Андреј Критски: Понеделник (со забелешки)

Покрај великопосната молитва на св. Ефрем Сириски, како и Преждеосвештените Литургии, една од првите асоцијации кога ќе се спомене Великиот Пост е, секако, Великиот покаен канон на светиот Андреј, архиепископот Критски, што се…

P1130706

Почеток на Светата Четириесетница

Оваа недела, кога си спомнуваме изгонувањето на нашите прародители од Рајот, и кога го читаме Великиот Покаен Канон на св. Андреј Критски, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар ќе богослужи во храмот „Пресвета Богородица“ во…

P1130507

Прочка во Битола

На 22.02.2015 година, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, отслужи божествена Литургија во храмот „Св. Димитриј“ во Битола.

prilep

Архиерејска Заупокоена Литургија во Прилеп

Саботата, на 21.02.2015 г, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужение со митрополитот Кумановско-Осоговски г. Јосиф, отслужи Заупокоена Литургија во храмот „Свето Благовештение“ во Прилеп.