Бадник во Битола

На 06.01.2018 г., кога го празнуваме споменот на Преподобната маченичка Евгенија и другите со неаПреподобен Никола војвода; и Претпразненството на Рождеството Христово – Бадник, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во Соборниот храм Св. Димитриј во Битола, ја благослови Божикната поворка и на децата, учесници им подари Божикни пакетчиња. 

rozdestvo

Вечниот Бог слезе!

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели
Свет, Свет, Свет си и Пресвет Господи; (рефрен)
Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази;
Луѓе радувајте се, играјте, ангели веселете се;
Прими Го Витлееме Господ твој, Царот на сите и Владика;
Мудреци од Исток доаѓаат, дарови да принесат достојни;
Да се поклонат на Господа, во пештера родениот;
Кога слушна Ирод за настанот, целиот се потресе злобниот;
Вака вели на свештениците, кои Му служат на Господа;
Кажете ми мудри учители, каде треба Он да се роди;
Обземен од бура на помисли, Јосиф намисли да Ја отпушти;
Ноќта, пак, во сонот слушна глас, ангел Господов му проговори;
Денес сета твар да се радува, нек҆ торжествува и се весели;
Светлина на светот му засветли и тие во мракот ги осветли;
Сите на Христа да Му пееме, Он заради нас се воплоти;
О, Дево, Мајко, Владичице, спаси ги христијаните.