Во Москва поставени билборди со цитати од личните преписки на Царското семејство Романови

Билборди со цитати од преписките на светите царски страдалници се појавија во разни региони во Москва. Посветени на љубовта, бракот и семејната среќа, цитати од личниот дневник на царицата Александра и писмата кон нејзиниот сопруг станале дел од проектот на Синодалниот оддел за взаемни односи на Црквата со општеството и медиумите „Николај II и Александра Фјодоровна. Зборови за љубов“

Проектот е насочен на утврдување на семејните вредности во руското општество, а исто така и за донесување до луѓето вистински информации за животот на царското семејство.
Последните 100 години и повеќе, личниот живот на последното семејство Романови претставува плодно поле за митови и шпекулации. Меѓутоа, реалната историја на нивниот сопружнички живот, основан врз вера, љубов и взаемно почитување, може да служи како образ на семејни односи за нашите современици.

„Моите усрдни молитви те следат ден и ноќ. Господ нека те чува, Тој нека те пази, раководи и води, и да те донесе дома здрав и крепок. Те благословувам и љубам, како ретко кој некогаш бил љубен“ – е само еден од цитатите кои го сочинуваат проектот, со кого москвичите ќе можат да се запознаат на улиците на престолнината.

Се претпоставува дека проектот „Николај II и Александра Фјодоровна. Зборови за љубов“, со тек на време ќе стане пример на достапен и позитивен начин да се осветлат непознатите и полузаборавените страници на руската историја.

Извор: http://www.pravoslavie.ru