Протокол на Богослужбата за канонизацијата на Светиот Кипријан Слепченски

Во 17от/30от ден од месецот Април спомен празнуваме на светиот свештеномаченик Кипријан, игумен на славната Слепченска обител на чесниот Претеча, кој пострада во оган од нечестивите Агарјани во 1780 г.

Кондак, глас 8ми: Подобен: Тебе, Богородице…

Со бденија и подвиг добро утврден, од лути мачења, свет оче, не се исплаши, но посака да пострадаш ти за Господа и верните на Мухамед ги посрами и од огнот раце кон Бога подигна, затоа пееме: Радувај се Кипријане преподобен.

(Прочитајте повеќе на: http://pravoslavie.mk/sveti-kiprijan-slepchenski/ ).

ВЕЧЕРНА БОГОСЛУЖБА

29.04.3017 (Сабота) во 17.00 часот

 1. Епископ Хераклејски г. Климент
 2. Архимандрит Никола Трајковски
 3. Протоереј-ставрофор Никола Грамбозов
 4. Игумен Серафим
 5. Протоереј Димитар Михајловски
 6. Протоереј Кирил Трајковски
 7. Ереј Тони Смутковски
 8. Протоѓакон Драган Ѓорѓиовски
 9. Ѓакон Ѓорѓи Делев

На певница:

 1. м-р Александар Гулевски, со црковниот хор „Св. Ангел Битолски“ од Битола;
 2. м-р Игор Гулевски, со црковниот хор „Св. Нектариј Битолски“ од Битола;
 3. Ипоѓакон Константин Сековски, со црковниот хор „Св. Ахил Преспански“ од Ресен.

         Истите хорови ќе бидат на певница и на Светата Архиерејска Литургија. 

По Вечерната богослужба ќе се направи парастос за св. свештеномаченик Кипријан Слепченски.

Парастосот ќе го отслужат

 1. Митрополит Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски г. Петар
 2. Епископ Хераклејски г. Климент
 3. Архимандрит Никола Трајковски
 4. Протоереј-ставрофор Никола Грамбозов
 5. Игумен Серафим
 6. Протоереј Димитар Михајловски
 7. Протоереј Кирил Трајковски
 8. Ереј Тони Смутковски
 9. Протоѓакон Драган Ѓорѓиовски
 10. Ѓакон Ѓорѓи Делев

СВЕТА АРХИЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

30.04.2017 (Недела)

Свештенослужат

 1. Архиепископ Охридски и Македонски г. г. Стефан
 2. Митрополит Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар
 3. Митрополит Дебарско-кически и Администратор Австралиски и Сиднејски г. Тимотеј
 4. Митрополит Струмички г. Наум
 5. Митрополит Повардарски г. Агатангел
 6. Митрополит Европски г. Пимен
 7. Митрополит Брегалнички г. Иларион
 8. Митрополит Тетовско-гостиварски г. Јосиф
 9. Митрополит Кумановско-осоговски г. Јосиф
 10. Епископ Хераклејски г. Климент

Сослужуваат

 1. Архимандрит Нектариј
 2. Архимандрит Партениј
 3. Архимандрит Никола
 4. Протоереј-ставрофор Никола Грамбозов
 5. Протоереј-ставрофор Благоја Станкоски
 6. Протоереј-ставрофор Трајче Петковски
 7. Игумен Серафим
 8. Игумен Агатон
 9. Протоереј Димитар Михајловски
 10. Протоереј Кирил Трајковски
 11. Протоереј Златко Ангелески
 12. Ереј Тони Смутковски

Служат

 1. Протоѓакон Антонио Дујовски
 2. Протоѓакон Сашо Ристов
 3. Протоѓакон Влатко Стојменов
 4. Протоѓакон Николче Ѓурчиновски
 5. Протоѓакон Драган Ѓорѓиовски
 6. Ѓакон Ѓорѓи Делев
 7. Ѓакон Јове Тренчевски