канонизација

Image-1

Покана за канонизацијата на Свети Јоаникиј Ракотински

Возљубени браќа и сестри, Скопската православна епархија ги поканува сите чеда на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, овој викенд (сабота 23. септември и недела 24. септември) да учествуваат во торжествениот чин на…

2

КАНОНИЗАЦИЈА НА СВЕТИОТ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ

На 28. 05. 2017 година, Недела 7 на Воскресението на Светите Отци, св. Ахил Преспански, преп. Пахомиј Велики, во годината кога МПЦ – ОА слави 50 – годишен јубилеј од возобновувањето на Охридската…

ikona-sv-kiprijan

Протокол на Богослужбата за канонизацијата на Светиот Кипријан Слепченски

Во 17от/30от ден од месецот Април спомен празнуваме на светиот свештеномаченик Кипријан, игумен на славната Слепченска обител на чесниот Претеча, кој пострада во оган од нечестивите Агарјани во 1780 г.

serafim

Канонизиран архиепископот Серафим Соболев

На 3 февруари, 2016 г, на петтата пленарна седница на Осветениот Архиерејски Собор во храмот на Христос Спасителот во Москва, во присуство на делегација од Бугарската Православна Црква, едногласно беше изгласано за канонизацијата…