РПЦЗ

22264969_1454199144629422_676584628_n

Реконструкција и реновирање на Руската црква во Битола

Во соборот на ,,живите“ Битолски  цркви, во кои катадневно, се објавува Благословеното Царство Божјо, и се принесува Светата ,, исцелителна,, Евхаристија, би се навратиле на една, необична, и по изглед и по својата…

serafim rose platina

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) – Писмо 50-то

1-ви/14-ти јуни, 1970 година Света Педесетница Почитуван брат во Христа, Даниил [Олсон], Се молам ова писмо да те најде во добро здравје и во благодатта на Светиот Дух, на Празникот кој денес го…

serafim

Од Писмата на отец Серафим (Роуз) / Писмо 32-ро

Март 23 / април 5, 1970 4-та недела од Великиот пост Почитуван Отец Давид [Блек]! Ви благодарам за вашето писмо, кое го прочитавме со голем интерес. Ја цениме вашата искреност во разговорот со…

mihail li

Почина последниот свештеник од Пекингската Мисија – Протоереј Михаил Ли

На 91 година, почина митрофорниот протоереј Михаил Ли, глава на Руско-Кинеската Православна Мисија на РПЦЗ во Австралија, клирик на Кројдонскиот храм на Сите Светии што засветлиле на Руската земја. Отец Михаил – беше…

jovanshangajski

Видео запис од службата со свети Јован Шангајски (Њу Јорк,1953 г)

Во следното видео, кое содржи извадоци од филмови од парохиската архива, ќе погледнете ретка снимка на свети Јован (Максимович) како служи, исто како и архиепископот Шангајски и Сан Франциски, Митрополитот Анастасиј (Грибановски), Епископот…

filaret

Писмо од свети Филарет (Вознесенски) до Цариградскиот Патријарх Атинагора

ОБРАЌАЊЕ КОН НЕГОВАТА СВЕТОСТ, КИР КИР АТИНАГОРА КОНСТАНТИНОПОЛСКИ, ПАТРИЈАРХ ВСЕЛЕНСКИ И НА НОВИОТ РИМ   Ваша светост! Од Светите Отци наследивме завет дека во Црквата Божја сè се совршува во законски поредок, во…