За светото Послушание

Оној, Кој заради нашето спасение слезе од небото, прими тело и го обожи, пострада, распнат на Крст, слезе во адот, и не се откажа сè да направи, додека на небо не нè возведе и Царството Свое не ни го дарува…

Тој да ни даде, да се учиме и растеме во оваа голема добродетел, која постојано ни сведочи дека „братот наш е нашиот живот“. (Старец Софрониј Сахаров).

Погрешното сфаќање на послушанието, е обезобразување и исмевање на дарот, кој Бог ни го оставил.

(Преводот на македонски можете да го вклучите на CC)