Послушание

16708520_1403123189732144_2796913974730140098_n

Послушниот монах – Анегдота

Се жалел еден калуѓер, што игуменот најмногу него го оставал да ги чува овците, и во недела не можел да отиде да се причести. Игуменот му одговорил: – Браќата ќе се причестат за…

riverdance_riverdance3

Послушанието – протаптан пат / Riverdance

Инспириран од оваа исклучителна и ретка музичка дисциплина, добив идеја да направам една мала споредба со една друга, многу важна дисциплина и добродетел – послушанието. Повелете!

konstamonitou

Старецот кој го угостил свети Архангел Михаил

Отец Пахомиј, кој беше гостоприемник во светогорскиот манастир Констамонит (манастир посветен на св. првомаченик Стефан) цели дваесет години, ни кажуваше дека после првите пет години од неговото послушание бил изморен од примање гости,…

poslusanie

За светото Послушание

Оној, Кој заради нашето спасение слезе од небото, прими тело и го обожи, пострада, распнат на Крст, слезе во адот, и не се откажа сè да направи, додека на небо не нè возведе и…