Тројцата браќа и среќата

Еднаш, тројца браќа ја виделе Среќата како седи во јама. Еден од браќата, се приближил до јамата и побарал од Среќата пари. Среќата му подарила пари, и тој си отишол среќен.

Другиот брат побарал убава жена. Ја добил и избегал со неа, надвор од себеси од среќа.

Третиот брат се наведнал над јамата.

– Што ти треба? – го прашала Среќата.

– А тебе што ти треба? – прашал братот.

– Извлечи ме одовде, – замолила Среќата.

Братот ѝ ја подал раката, ја извлекол среќата од јамата, се завртел и си заминал.

А Среќата тргнала по него.