Приказна

1462297850_32

Девојчето и Атеистот – Приказна

Едно малечко девојче, се враќало од веронаука дома. Го сретнал некој атеист, кој ја забележал радосната насмевка на лицето на девојчето, и му рекол: – Што толку се радуваш? – прашал атеистот. –…

dc4744115ea1ec83665933ace17ddc0d

Од каде да започнам? – за унинието и истрајноста во подвигот

Тежок е подвигот на спасение на душата, но тој се олеснува со помошта Божја и нашата усрдност, по чија сила, неотстапно работејќи, постепено ќе постигнеме успех, каков што не сме ни очекувале. Еден…

HjBujtEEwKA

Двете весла во морето на животот

Еден рибар превезувал со чамецот некој човек. Патникот го брзал рибарот: – Побрзо, доцнам на работа! И тогаш, видел дека на едното весло е напишано „моли се“, а на другото „работи“.

news_img_file_1511_b

Монахот и мулето – Приказна

Некој монах си купил муле – младо, лошо обучено. Го врзал со врвца за клупата, и го оставил да паси. Дошол подоцна, а мулето веќе се одврзало. Газдата кон мулето, а мулето –…

551699_546299195381339_1137496504_n

Тројцата браќа и среќата

Еднаш, тројца браќа ја виделе Среќата како седи во јама. Еден од браќата, се приближил до јамата и побарал од Среќата пари. Среќата му подарила пари, и тој си отишол среќен.