Старец Ефрем Аризонски – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Излезе нов филм, во обработка на кино-студиото Неофит.тв , посветен на старец Ефрем Филотејски (Аризонски), духовното чедо на старец Јосиф Исихаст. 

Светогорскиот монах, Ефрем (Мораитис) за првпат дошол во Америка во 1972 година, по покана на своите духовни чеда. Тој разговарал со луѓето, ги поучувал, утешувал, проповедал… Чувствувајќи ја потребата на американците од живото слово на Евангелието и нивната потрага по вистински духовен живот, старец Ефрем почнал да отвора, еден по еден, машки и женски манастири во разни региони на САД и Канада.

Неговиот прв манастир, на свети Антониј, е основан во 1995 година во безводната и сушна пустина во Аризона. Живеалиште на старец Ефрем и неговите ученици биле четири приколки. Денес – тоа е цветна оаза, која по бројот на посетителите, манастирот на св. Антониј се наоѓа на 2 место во државата, во малку отстапувајќи пред Великиот Кањон.

Ви го предложуваме целиот филм, со македонски превод:

 

[youtube]https://youtu.be/bB8pEqjypJQ[/youtube]