старец Ефрем Аризонски

sveta makrina

Спомен на блажената старица Макрина (1921-1995)

На четврти јуни, си спомнуваме за блажената старица Макрина (во светот Марија Васопулу), игуменија на манастирот на Панагија Одигитрија, во близина на градот Волос, духовно чедо на старец Јосиф Исихаст и старец Ефрем…

efrem

Литургијата како полнота на животот – Старец Ефрем Филотејски

Божествената Литургија, каков сјај е, навистина! Човекот е почестен со Бога во таков начин што Тој самиот се спушта на земјата со Неговите Ангелски наредби во секое време кога има Литургија, со цел…

efrem

Совршена храна во постот – Старец Ефрем Аризонски

Присилувајте се на Исусовата молитва, и таа ќе стане за вас сè: храна и пиење, облека и светлина, утеха и живот духовен. Сè ќе добие оној кој ја има молитвата. Без неа, ништо…

efrem1

За љубовта и смирението Божјо – Старец Ефрем Филотејски

Јас се молам Божјата љубов да ја ороси твојата жедна душа и твоето срце да ја задоволи жедта на изворот на водата. Така и душата моја, Боже, копнее по Тебе!… кога ќе дојдам…

m-Nikon

«…Промени се најпрво самиот себе»

Интервју со монахот Никон (Лaзару), келиот на Новиот Скит на Света Гора.

starec efrem

Старец Ефрем Аризонски – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Излезе нов филм, во обработка на кино-студиото Неофит.тв , посветен на старец Ефрем Филотејски (Аризонски), духовното чедо на старец Јосиф Исихаст.