НОВ СУПЕР ХЕРОЈ ВО ИРАК

Во Ирак, активисти и доброволци, без оглед на опасноста, откупуваат заробеници христијани и езиди, и ги враќаат на нивните семејства.

Неодамна, по социјалните мрежи се распространи видео, на кое се прикажува враќањето на една курдска девојка во својот дом.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=x4wxT8IT98E[/youtube]

Доброволецот, чие име се крие заради безбедносни причини, постојано се појавува на териториите завојувани од војниците на ИД, за откуп на заробенички, кои се продаваат како робинки.
Познато е, дека сличен подвиг порано правел еден благотворител од Мосул. Исто така, активистите често правеле акции на евакуација на заробените жителки на Ниневија во крудистанскиот Киркук.
Бројот на жените, во различно време киднапирани од терористите во Ирак, денеска, се оценува од експертите, достигна до 4 000 луѓе.

Доброволец, имя которого скрывается из соображений безопасности, постоянно появляется на территориях, захваченных боевиками ИГ, для выкупа пленниц, продаваемых в качестве рабынь.
Известно, что аналогичный подвиг ранее совершал благотворитель из Мосула. Также активистами неоднократно проводились эвакуации пленных жительниц Ниневии в курдистанский Киркук.
Число женщин, в разное время похищенных террористами в Ираке, сегодня оценивается экспертами в четыре тысячи человек.

Извор: http://www.pravmir.ru/v-irake-dobrovoltsyi-vyikupayut-rabyin-u-boevikov-igil-i-vozvrashhayut-v-semi-video/#ixzz3UigOlJlr