ЧУДО ВО ПРИЛЕП – МИРОТОЧИ ИКОНАТА НА СВ. НИКОДИМ ТИСМАНСКИ (ПРИЛЕПСКИ)

На 07.04.2015 г, кога го празнуваме Благовестието на Пресветата Богородица, во храмот „Св. Благовештение“ во Прилеп, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужение со митрополитите Тетовско-Гостиварскиот Јосиф и Кумановско-Осоговскиот Јосиф, и епископот Хераклејски Климент, заедно со свештенослужителиот од истиот храм, отслужи божествена Литургија, на која го објави чудото кое се случило со иконата на св. Никодим Прилепски.

P1150431

Иконата на Свети Никодим Прилепски и Тимански почна да мироточи. Станува збор за икона која е копија на иконата зографисана во Зрзевската иконописна школа, од страна на монахот Тихон. Копијата е изработена од страна на чтец Стеванче Тодороски, прислужител во храмот св. Благовештение. Мироточењето е забележано на 30.03.2015, а на Цветници почна да благоуха – се работи за неколку капки, кои во почетокот беа мали, но со текот на времето се зголемуваа сè повеќе и повеќе. Ова е прва икона на преподобниот Никодим Прилепски и Тисмански, која мироточи во градот Прилеп. Благата вест за мироточењето на иконата, пред верниците, беше објавено на храмовата слава од страна на Неговото Високопреосвештенство митрополитот Преспанско – Пелагониски г. Петар. Со светата Божествена Литургија чиноначалствуваше митрополитоп г. Петар, во сослужение на митрополитот Тетовско – Гостиварски г. Јосиф, митрополитот Кумановско – Осоговски г. Јосиф и епископот Хераклејски г. Климент. Веднаш после литургијата иконата беше поставена во средината на храмот, пред која се поклонија најнапред свештенослужителите, а потоа и многубојниот народ.

Известува: богослов Дамјан Трпкоски

Поврзани вести: