Бадник во Преспанско-Пелагониската Епархија

На 06.01.2015 то лето Господово, во храмовите во епархијата се слушнаа ангелските гласови на децата кои го возвестуваа Христовото Раѓање. Во Битола, Митрополитот Преспанско-Пелгаониски г. Петар, во соборниот храм „Св. Димитриј“ ги пречека децата кои пееја коледарски песни, и им го подели својот архипастирски благослов.

P1100877

P1100881

P1100883

P1100885

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=I0DvhCrg2Vo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vueX9WfKKr4[/youtube]

Попладнето, истиот ден, во својата митрополија, владиката ги прими свештенослужителите од епархијата на заедничка Бадникова вечера, очекувајќи го раѓањето на Богомладенецот.

P1100888

P1100893

P1100899

P1100901