Архиерејска Литургија во Свети Константин и Елена – Битола

На 06.12.2015 г, на 27-та Недела по Педесетница, митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Свети Константин и Елена“ во Битола.

Учењето вклучува многу читање, но треба да го „живееш тоа што го читаш, не да учиш напамет. Живеејќи додека читаш, уживајќи во убавината на една идеја, се градиш себеси и свесно и потсвесно, и еден ден времето ќе ги покаже нештата што биле посадени таму како твои. Откако си заборавилсѐ што си прочитал, тоа што е останато е она што е вистински твое; тоа е она што си го усвоил. Затоа, не ве учам  да читате само за да ја исполните својата меморија, туку за да ја издигнете својата душа до уметноста да ја спасите.

На истиот начин на кој бараме хармонија во нашата душа треба да бараме хармонија во колку што е можно повеќе аспекти и спојување на истите со животот. Големото знаење го приближува човекот до Бог, на истиот начин како што слабото знаење го оддалечува од науката и Бог.

Отец Арсениј Бока

[nggallery id=83]