23 februari 2015

…Љубовта и во самите маки наоѓа и дава утеха. Така, и нашата страдалничка матушка Тавифа, на тешката постела од страдањата љубовта ја утешува и укрепува во духот, како што се гледа од вашите зборови: таа секогаш е спокона, весела и со своето благодушие на сите ви дава утеха; Фала му на Господ за испраќањето на таквата благодатна состојба, која, може да се каже, веќе е предвечерие на тоа блажено наследство, кое ја очекува…

Преп. Иларион