18 februari 2015

Словото за љубовта опфаќа големо пространство и не може да се искаже со нашиот ум, а уште помалку со нашите бедни дела. Си забележала дека имаш малку љубов, а повеќе ако размислиш, гледаш дека не си имала ни поим за љубовта, и сакаш да знаеш на каков начин барем малку да ја стекнеш таа добродетел? Господ рекол: „Јас сум патот, вистината и животот“ (Јн. 14, 6). Тоа е пат – на пазење на заповедите Господови. „Оној кој Ме љуби, ги пази заповедите Мои“ (Јн. 14, 15). А сите Негови заповеди се љубов и смирение.
Преп. Макариј