17 februari 2015

Ќе ви кажам слово и за љубовта. Господ наш Исус Христос ни открил, во што се состои љубовта Божја: „Кој ме љуби, ги пази заповедите Мои“ (Јн. 14, 15). Затоа, кога ги престапуваме Божјите заповеди, веќе ја нема во нас љубовта Божја, а светиот апостол Павле ги објавил својствата на љубовта во Првото послание до Коринтјаните (1 Кор. 13, 4-8). Гледате ли каква висина се крие во љубовта! Но, таа е пропратена и со длабоко смирение кое ја зацврстува, и ја прави ненаметлива. Тоа не гледа ништо, што добро прави љубовта, туку цело време ги гледа своите недостатоци, а не на ближните. Не знам, дали сфативте сега дека се прелажавте дека сте ја виделе во себе љубовта и другите опишани добродетели?
Преп. Макариј