16 mart

Ги опишуваш своите промаршувања и не гледаш надеж на спасение во своите дела. Лоша е надежта на делата наши. Дури и да ги имаме, без љубов и смирение од нив нема да добиеме никаква полза, а смирението и само е доволно силно да нè спаси; за ова треба да се потрудиме – да го стекнуваме едното, а надежта на заслугите на нашиот Спасител и на Неговото милосрдие…
Преп. Макариј