13 februari 2015

Принудувајќи се себеси на пост, бдение и молитва, мислите како и вие да не знаете зошто го правите тоа, а треба да го правите ова од љубовта кон Бога, која не ја чувствувате… Кога пак оваа мисла заминува, на нејзино место доаѓа друга, и страстите една на друга си го предаваат вашето бедно срце… Исполнуваните од вас телесни подвизи, не смее да се каже дека не знаете зошто ги правите, туку точно од љубов кон Бога, но несовршена, како малечок никулец имајќи во срцето, кој произлегува од верата.

Преп. Макариј