10 април 2015

… Ви посакувам, Утешителот, Духот Свет да ви биде благ наставник во секоја добродетел, да ве зацврстува во трпението, да ве утешува во маките, да ве вразумува во недоразбирањата, да ве запазува од паѓање во грев, да го воздржува јазикот ваш од празнословие и соуда, да ве научи на страв Божји, воздржание, смирение, љубов, бодрост, усрдност во молитвата и преданост во сè на волјата Божја, зашто сето ова го дава Духот Свет, Кого сите сме должни смирено да Го бараме и да Му се молиме: „Цару Небесен, Утешителу, Духу на вистината, дојди и всели се во нас“, и т.н.
Преп. Антониј