25 december 2014

Непрестајните маки, испраќани од Бог на човекот, се признак на посебна Божја промисла за тој човек. Смислата на маките е многу различна: тие се испраќаат, или за пресекување на злото, или за вразумување, или за поголема слава. На пример, се разболел човек и тагува заради тоа, но истовремено, тој преку таа болест се избавува од злото што планирал да го направи.

Преп. Варсануфиј