21 октомври 2014

Да се грижиме за доброто воспитување на децата, и за грижата за старите и немоќните, е дело на милоста, заповедана нам, христијаните, од Господ, бидејќи Тој и награда им ветува на оние кои ги исполниле Неговите заповеди, велејќи: Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помилувани (Мт. 5, 7). Затоа ви посакувам да не ви здосадуваат овие дела на милоста, туку да Го молите Господ за вразумување, каде, како, и што да кажете и како да постапите, и за помош, да ве приведе до добро дело, а потоа и за сили и можност да дејствувате.

Преп. Јосиф