16 december 2014

Не збунувајте се и не плашете се од маките. Тагата и радоста се тесно поврзани, така што радоста носи тага, и тагата – радост. Вам тоа ви се гледа чудно, но сетете се на зборовите на Спасителот: Жената кога раѓа има маки, зашто дошло времето нејзино; кога пак ќе го роди младенецот, не се сеќава на маките од радост, зашто се родил човек во светот. (Јн. 16, 21). Денот ја менува ноќта, ноќта – денот, тмурното време – ведро, така и тагата и радоста се менуваат една со друга.
Преп. Варсануфиј