вера

Во Христос е секоја убавина, секое здравје – Старец Порфириј Кавсокаливит

Ако го засакаме Христа, сè е лесно. Јас уште не сум го достигнал тоа. Сега се трудам да го засакам. Во Христос постои сè. Секоја убавина, секое здравје. Здравата душа ги прима и…

grigorie

Спортот како добродетел – Владика Григорије

Христовата Црква во овој свет е заради нас и нашето спасение. Кога велиме „нас“, мислиме на сите луѓе кои сакаат да бидат христијани. А христијанин се станува со крштението – доброволно и слободно….

sv.toma

Верниот Тома

Уште од детство, сум го слушнал изразот „неверниот Тома“. Така со прекор му велеа на оној, кој не веруваше на сосема веродостојни вести. Имаше дури и песна за пионерот Тома, кој никому не…