светост

deer

Светете!

Светете. И кога ќе останете сами, и кога тоа изгледа како единствена светлина во мракот.

Во Христос е секоја убавина, секое здравје – Старец Порфириј Кавсокаливит

Ако го засакаме Христа, сè е лесно. Јас уште не сум го достигнал тоа. Сега се трудам да го засакам. Во Христос постои сè. Секоја убавина, секое здравје. Здравата душа ги прима и…

sv.stilianq

Свети Стилијан – Светилник Христов и покровител на децата

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, Драги браќа и сестри, ве по здравувам со претстојните празници, со споменот на Свети Стилијан Пафлагониски, чијшто спомен денес го празнуваме. Тој е еден…

nikolaj-mesogesky

Шест месеци покрај старец Пајсиј Светогорец – Митрополит Месогескиј Николај

Одговарајќи на прашањето за разбирањето на светоста во современиот свет, митрополитот Месогискиј и Лавреоткискиј Николај рече: „Во мојот живот имав особено искуство – 6 месеци поминав на Света Гора со свети Пајсиј Светогорец…

ioann zlatoust

Самите станете свети – Свети Јован Златоуст

Впрочем, оние кои претходно не верувале, потоа станале достојни за чудење и славни. Така, кога Павле пристигнал во Ерусалим за расудување за верата, веднаш се јавил кај Јаков, кој бил толку почитуван, што…

st-irodion1

Сакаш да му речам на Бога да ги растера облаците? – Старец Иродион Капсалски

Беше многу тешко да се дојде до неговата келија, дури и ако знаешe каде таа се  наоѓа. Со месеци живеев во тој дел од Света Гора и повторно не можев да се снајдам…

kirill i mefody

Светител – човек или супер-херој?

Во Неделата на Светиот Дух, Педесетница, Црквата продолжува да го празнува доаѓањето на Светиот Дух во светот. Го обраќа нашето внимание на конкретните плодови на Светиот Дух во Црквата и во светот, после…

paisij

Светиот човек се разликува, не со своите чудеса, а со љубовта кон Бога и луѓето

  – На Света Гора Вие сте се сретнале со многу, денес, познати и почитувани старци. Споделете некои искуства од комуникацијата со нив. Тоа не е лесна задача – да опишеш свет човек….