Свети Серафим Вирицки

serafimviricki

Неракотворен Трнов венец на иконата на преп. Серафим Вирицки

Во Североморск, на иконата на преподобен Серафим Вирицки се појавил неракотворен Трнов Венец околу Крстот, соопштува сајтот на Североморската епархија. Иконата на преподобен Серафим Вирицки, донесена од Санкт Петербург била насликана есента, 2016…

Jovan Mironov

„Со Бога, не се плашев од ништо“ – Протоереј Јован Миронов, на 90-от роденден

Денес (25 ноември), најстариот свештеник од Санкт-Петербургската Митрополија – настојателот на храмот „Неупиваемаја Чаша“, покровител на Православната детска мисија, духовно чедо на Св. Серафим Вирицки, почитуваниот старец Јован Миронов – на полни 90…

Старец Ефрем Катунакиски

Затоа, трпи брате!

Отец Василиј Ермаков секоја недела одел кај отец Серафим Вирицки. Од него излегувала опиплива светлина. Ќе дојдеш кај него, ќе позборуваш за времето, природата, а душата се исполнува како цело Евангелие да си…

virica

Се учиме да растеме со љубов – нов руски Форпост / документарен филм

Овојпат, емитуваме филм посветен на православниот Центар за деца без родители „Умиление“, каде „посебните“ деца и нивните нови родители се наоѓаат едни со други, под духовно раководство на јеромонасите Кирил и Методиј (Зинковски).

is_00_33

Денес го празнуваме споменот на преподобен Серафим Вирицки

Си помислил ли некогаш, дека сè што те засега тебе, Ме засега подеднакво и Мене? Зашто тоа што те допира тебе, се допира до зеницата на Моето око.