свети Лука Кримски

Чудата на Свети Лука (Воено-Јасенецки)

Во спомен на Свети Лука, архиепископ и лекар Воено-Јасенецки. (29 мај / 11 јуни)  Целиот живот на Црквата е чудо. Наоѓајќи се во лоното на Црквата, верните христијани, стануваат учесници во големите чуда….

luka

За слугите на гревовите и слугите на праведноста – Свети Лука Кримски

Исус Христос рекол: Кој ќе го запази својот живот, ќе го изгуби, а кој ќе го изгуби заради Мене, ќе го најде (Матеј 10,39). За да се сфати значењето на овие зборови, треба…

luka

Свети Лука: преку чудата и после смртта – и служи на медицината – I дел

Синот Божји, Бог Словото по својата безгранична љубов слезе на земјата, и зеде на себе човечко тело, за да го спаси грешното човештво. Он ја зел врз Себе сета човечка болка и неговиот…

luka

Молитва кон Свети Лука Кримски

О, себлажен исповедниче, светителу, оче наш Лука, велик угоднику Христов! Ние, кои со умиление ги преклонивме колената на срцата наши и припаѓаме пред кивотот на чесните и многуцелебни твои мошти, како децата таткото,…