Свети Климент Охридски

Главата на Свети Климент, во манастирот Св. Пантелејмон, Верија

За споменот на Свети Климент – Епископ Климент

… Затоа низ отворените порти на верата, да дозволиме свети Климент да влезе во нашето битие, да навлезе во пределот на нашето секојдневие, да стане наш сопатник низ долината на страдањето, да се…

DSC_5861

Прослава на свети Климент во Македонската православна богословија

Овогодинешното прославување на денот на светиот Климент Охридски започна со Вечерна богослужба во црквата посветена на Светото Вознесение во с. Драчево. На богослужението чиноначалствуваше Митрополитот Брегалнички г. Иларион , а во присуство на…

Sveti Kliment

Свети Климент Охридски – наш рамноапостолен заштитник и просветител

За свети Климент Охридски, патронот на нашата Црква, првиот словенски епископ со Дух напоен од Бога, нашиот Старец, молитвеник, духовник, беседник, просветлител, учител… речиси и да немаме конкретни биографски податоци. Не се знае…

St_Clement_of_Ohrid_with_model

Христовата светлина го просветлува светот

  Светлината како поим, постојано го привлекувала вниманието на човекот низ сите времиња и кај сите народи. Затоа таа опфаќа едно големо поглавје во изучувањето на духовноста на човекот, а култот на светлината…