Одбележување на патрониот празник на Богословскиот факултет „Св. Климент Охридски“

На 07.12.2015 година на Православниот богословски факултет во Скопје, во склоп на чествувањето на Св. Климент Охридски, беше одржана свечена академија.

На присутните со пригодно слово им се обрати Архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан, во кое нагласи дека не случајно по свети Климента е именуван и овој Богословски факултет, нашатанајвисока црковно-просветна институција, затоа што е наследник на славниот светиклиментов универзитет, чија главна задача беше да ги воспита, подготви и оспособи за пастирска дејност потребните свештенослужители на Христовата Црква на овие простори.
На свеченоста беа присутни и митрополитите г. Петар преспанско – пелагониски и администратор Австралиско – новозеландски и г. Јосиф Тетовско – гостиварски, деканот на факултетот д-р Ацо Гиревски заедно со професорите и студентите, Амбасадорот на Руската Федерација во Р. Македонија Н.Е. Олег Николаевич Шчербак како и останати гости. Во оваа пригода им беа доделени дипломи на новодипломираните студенти и нови индекси на постдипломците. На радост на студентите и професорите беше претставено возобновеното студентското списаниеПРАВОСЛАВЕН БЛАГОВЕСНИК.

DSC_5987 DSC_5994 DSC_6004 DSC_6010 DSC_6012 DSC_6013 DSC_6034 DSC_6091 DSC_6096

 

Преземено:http://www.spe.org.mk