Свети Јован Златоуст

Свети Три Светители 
(Светите Јован Златоуст, Василиј Велики и Григориј Богослов)

Во рајот нераспнати нема

Од тројцата светители, чиј спомен го празнувавме, великите богослови на Црквата Христова, само еден го завршил својот пат на сопствената катедра. Јован Златоуст бил симнат од Константинополската катедра и гонет по затвори од…

ioann zlatoust

Самите станете свети – Свети Јован Златоуст

Впрочем, оние кои претходно не верувале, потоа станале достојни за чудење и славни. Така, кога Павле пристигнал во Ерусалим за расудување за верата, веднаш се јавил кај Јаков, кој бил толку почитуван, што…

oplakivanie hrista

„Жено, еве ти Син!“ (Јн. 19, 26) – За приснодевственоста на Богородица

Сето ова се случи, за да се исполни реченото од Господа преку пророкот кој вели: ете девојка ќе зачне и ќе роди син, и ќе му дадат име Емануил (Мт. 1, 22-23). (Извадок…

ioann zlatoust

Имаш Лекар, Кој стои над болеста – Свети Јован Златоуст

Возљубени, никој да не очајува за своето спасение! Порокот не е во нашата природа, ние сме создадени со разумна волја и слобода. Ти си како цариникот – можеш да станеш Евангелист. Ти си…

iona2

Христос и Јона

Зaшто Јона беше слуга, но Јас сум Господар; и тој дојде од големата риба, но Jас воскреснав од смртта. Тој објави уништување, но Јас ја проповедам добрата вест за Царството. Ниневијците навистина веруваа…

rozhdestvo hristovo 1

Слово на Рождеството Христово – Свети Јован Златоуст

Денеска изгреа Сонцето на правдата – и се сокри порано од тоа што излезе; ослободен сум од темнината – а не ги користам зраците; за мене повторно се роди светлина – а јас…

ioann zlatoust

Свети Јован Златоуст – поуки

Денес, Црквата го слави пренесувањето на моштите на свети Јован Златоуст, еден од тројцата вселенски светители. Во приложение, неколку избрани поуки: Нема ништо рамно на молитвата, нема ништо посилно од верата.