св. Јован Кронштадски

00-natalya-klimova-righteous-st-ioann-kronshtadtsky-2012

Светиот праведен Јован Кронштадски и Јапонската Православна Црква

На 14 Април, е спомен од прославувањето на светиот Јован Кронштадски, и неговото вбројување во списокот на светите. По тој повод, објавуваме краток текст за не толку познатата мисија на овој вселенски пастир….

blagovestenie

Словото стана тело – Свети Јован Кронштадски

Поука на Благовештение на Пресвета Богородица Тајната сокриена од вековите се открива денес, и Синот Божји, Син човечки станува; Бог станува човек, за Адам бог да го направи. Стихира на хвалитните, глас 2

kurbinovo oplakuvanje

Како изгледала Пресвета Богородица

„ Сведочам пред Бога, дека освен Самиот Бог, нема ништо во вселената, во толкава мера исполнето со Божествена сила и благодат. Никој од луѓето не може да го достигне со својот ум она,…

sv.jovan kronstadski

За молитвата – свети Јован Кронштадски

Кога ја извршуваш молитвата, правилото, особено по книга, не преминувај од збор на збор, без да ја почувствуваш вистината, без да си ја примил во срцето, туку направи и постојано приложувај труд да…