репортажи

DSC_4948

Манастир Рождество на Пресвета Богородица – Сливница

Сливничкиот манастир се наоѓа на 4,5 км над преспанското село Сливница, на надморска висина од околу 1300 м. Денес, од селото до манастирот се оди по  асфалтен пат. Благодарение на напорите кои се…

45

Студенти од Теолошкиот факултет учествуваа на Демирхисарската летна школа

По Божја промисла од 07 до 14 јули 2017 година се одржа првата Демирхисарска летна школа. Овој проект е дел од IV Демирхисарско културно лето – 2017, кое што од година во година…

igumanijaatonska

СВЕТА ГОРА – ПУСТИНА КОЈА РАЃА ЖИВОТ – патување во Градината на Пресвета Богородица

…Света Гора е царство без круна, држава без војска, земја без жена, богатство без пари, мудрост без школо, кујна без месо, молитва без престан, врска со Небесата без прекин, славење на Христос без…