Протоереј Алексеј Уминскиј

babushka

За смирувањето на другите

Секако, ние многу сакаме да ги смируваме другите! Една од најлесно усвојуваните „науки“ – е науката да ги смируваме другите. Кога се наоѓаме на место на началник, раководител, ние си мислиме, дека речиси…

anyone-can-be-cool-but-awesome-takes-practice-zero-dean

Непристоен предлог

„Пробајте заеднички живот пред брак, за да не згрешите со изборот“. Пробајте „како сите нормални луѓе“. Призив-измама, која упорно ни ја предлага овој свет.

hristos

Тага по ново срце – слово на Педесетница

Господ рекол: Кој верува во Мене, од неговата утроба ќе потечат реки од жива вода. Тој тоа го кажал за духовниот живот на сите нас. Кога човекот живее вистински духовен живот, тој станува…

pedesetnica

Духовден – Бог се смирува пред човекот

Празникот на Света Троица не ни кажува ништо ново, сите овие две илјади години, нам современите луѓе. Тоа е вечно послание – денешен Празник. Вечен, актуелен и исто таков, каков што бил во…