проповеди

sv-Paraskeva

Св. Преподобна Параскева

На 27.10.2014, кога го празнуваме споменот на св. преподобна Параскева-Петка, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „св. Благовештение“ Прилеп.

sv.zlata3

Архиерејска Божествена Литургија во храмот на „св. Злата Мегленска“ во Битола

На 26.10.2014 година, кога го празнуваме споменот на св. Злата Мегленска, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, во сослужување на свештенството од храмот на „Пресвета Богородица“ во Битола, отслужи Божествена Литургија во новоизградениот храм на…

vlaskacrkva4

Архиерејска Божествена Литургија во црквата „Св. Константин и Елена“ во Битола

На 19.10.2014 г. митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот на „Св. Константин и Елена“ во Битола. На литургијата, владиката го толкуваше Воскресното Евангелие.