Митрополит Атанасиј Лимасолски

atanasij

За бракот и семејството – Митрополит Атанасиј Лимасолски

– Владико, би сакал да Ви поставам неколку прашања за православното семејство – кои се особено актуели денес. Пред сè, како правилно да ја разбереме улогата и местото на жената во современото православно…

nenad_ilic

Чувај не Боже од побожни луѓе – Ѓакон Ненад Илиќ

„И да знаете, оние религиозни луѓе, кои најчесто ги нарекуваме „побожни луѓе“, се најопасни. Тие побожни луѓе се многу опасни. Бог да нè сочува од нив. Зашто побожниот, т. е., религиозниот човек ја…

atanasij

Има ли добродетелни мирјани во светот? – Митрополит Лимасолски Атанасиј (ВИДЕО)

Ако кажеме дека не постојат свети луѓе во светот, тогаш тоа е хула на Светиот Дух, затоа што Христовата Црква не е само во монаштвото. Црквата Христова е во светот. Што рече Христос?…

paisij

Светиот човек се разликува, не со своите чудеса, а со љубовта кон Бога и луѓето

  – На Света Гора Вие сте се сретнале со многу, денес, познати и почитувани старци. Споделете некои искуства од комуникацијата со нив. Тоа не е лесна задача – да опишеш свет човек….

cross

Благословот на нашиот крст – Митрополит Атанасиј Лимасолски

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се преобразуваат во неа. Со нашата храброст, трпение, нашите молитви…

atanasij

За Соборот да биде канонски, не смееме да се отклонуваме од духот на претходните Собори – митрополит Атанасиј Лимасолски

Лимасолскиот митрополит Атанасиј излезе со официјално писмо до Синодот на Кипарската црква, околу одржувањето на претстојниот Сеправославен Собор. Го  пренесуваме преводот од неговото писмо во целост: