митрополит Антониј Сурожскиј

metropolitan-anthony-1-600x391

Ако немаш духовен отец – Митрополит Антониј Сурожскиј

Би сакал да зборувам за нешто, што не е коментар на Евангелието. Често, не само јас, но и секој свештеник е замолуван од некој, да му биде духовен отец. И мнозина се растревожени од…

antoniy

За љубовта – Антониј Сурожскиј

Ние сме повикани, да се сакаме еден со друг. Љубовта започнува од оној момент, кога гледаме во човекот нешто толку скапоцено, толку светло, толку прекрасно, што вреди да се заборавиме себеси, да заборавиме…

raslabeniot

Беседа во Неделата на Раслабениот – митрополит Антониј Сурожски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Сакам да го обратам вашето внимание на три црти од денешното евангелско четиво. Прво: колку е страшно да чуеме, дека овој човек 38 години…

antoniy surozhski

Лондон, 17 ноември 2014 г. – Конференција посветена на Митрополитот Антониј Сурожски

Оваа година, се исполнија сто години од раѓањето на митрополитот Антониј Сурожски (19 (6) јуни, 1914, Лозана, Швајцарија – 4 Август, 2003, Лондон). Во Лондон, каде што тој служел 40 години, се одржа…