литургика

Sister-Vassa-IN

Недела на слепиот – на кафе со сестра Васа

Накратко, за нашето слепило, од Адам до Ајнштајн, ќе слушнеме во десетминутното видео, На кафе со сестра Васа, во Виена.

4b23ecff7da49fa4741daf33f21

СВЕШТЕНА ЛИТУРГИСКА УМЕТНОСТ (ВТОР ДЕЛ) – Фотиј Кондоглу

Предание за настанувањето на сликањето и почитувањето на свештенските икони Сликањето на свештенските икони не сме го примиле само од Светите Отци, туку и од Светите Апостоли, и од самиот Господ, нашиот Исус…

10947317_670749496384494_4197400892441423697_n

СВЕШТЕНА ЛИТУРГИСКА УМЕТНОСТ (ПРВ ДЕЛ) – Фотиј Кондоглу

Сечесната уметност на иконописот на Источната православна црква е свештена и литургиска уметност, како и сите останатите црковни уметности кои имаат духовна цел и смисла.

i_894

ЗА СЛУЖЕЊЕТО НА СВЕТА ЛИТУРГИЈА ВРЗ ПЛАШТАНИЦА НА ВЕЛИКА САБОТА – Панајотис Скалцис, професор по Литургика на Аристотеловиот Универзитет во Солун

Последните години во храмовите од некои митрополии на Грчката Православна Црква [како и во некои мирски храмови и манастири во Р. Македонија] се појави [нова] пракса светата Литургија на Велика Сабота да се…

54032.b

Историја на празнувањето на Сретението Господово

Согласно со заповедта дадена од Бога на Мојсеј „Посвети ми го секое првородено, кое ја отвара секоја утроба…“ (2Мој. 13, 2), св. Богородица, „кога се навршија деновите на нејзиното очистување, според законот на…

post

Подготвителни Недели за Великиот Пост

Периодот пред Пасха ( Воскресение Христово, Велигден ) се нарекува св. Четириесетница или период на Триодот. Се состои од три дела – три подготвителни седмици, шест седмици на Великиот пост и Страсната седмица….