Крштение

TSelebnye-svojstva-vody-na-Kreshhenie-900x598

„БОГ Е ПОСИЛЕН ОД СÈ!“ – ВИСТИНСКА ПРИКАЗНА

Овој настан се случил во очи на празникот на Крштението Господово (Богојавление), во еден далечно казахстанско градче. После претрпената тешка операција, во реанимација умирала тригодишната Даша. Таа не можела самостојно да дише по…

nikonas9

Силата на Светите Тајни во Животот на Православните Христијани – Старец Никон Светогорец

Верата е живот. Таа не е само прашање на знаење. Ние не сме спасени само затоа што сме учени во нашата вера. Ние ќе бидеме спасени не затоа што веруваме, туку заради практикувањето…

kreschenii-rebenka

Зошто Православната Црква ги крштева младенците

Често можеме да слушнеме: „Зарем не треба верата во Бога да биде осознаена и по слободен избор? Тогаш зошто Православната Црква ги крштева младенците, кои не разбираат што се случува со нив во…

fs978x654px-Marfo_Mariinsky_Convent_2

Може ли свештеникот да изврши крштение без фелон?

Бидејќи во нашата црква, некои свештеници, меѓу нив и теолошки образовани, започнаа да го извршуваат светото крштение без фелон, само со епитрахил, решив да ви го пренесам одговорот на Јован М. Фундулис, еден…