Јеротеј Влахос

181313.p

Последните дни на старец Софрониј Сахаров (†11 јули, 1993 г.)

Дојдов да го посетам отец Софрониј две недели пред смртта. Во тоа време, градевме крипта за погребение на монаси, и секако, отец Софрониј требаше да биде таму прв. Ѕидовите и покривот беа готови,…

24.08.2016_Vlasos_4

Впечатоци за „Светиот и Велик Собор“ – Митрополит Јеротеј Влахос

Неколку денови до свикувањето на „Светиот и Велик Собор на Православната Црква“ како што го нарекуваат во последните години, јас напишав статија, во која ги изложив своите ставови за тој собор. Според тоа,…

voznesenie

Вознесението Христово

Четириесет дена по Своето воскреснување, Христос се вознесе на Небесата, каде што беше претходно, според зборовите што Он Самиот им ги кажа на Своите ученици пред Своето страдање: Ова ли ве соблазнува?