историја

Викиекспедиција_Преспа_360

СВЕТИ ЃОРЃИ КУРБИНОВО – РЕНЕСАНСНИОТ БИСЕР НА ПРЕСПА

На 09.12.2017 г., кога си спомнуваме за големиот настан од осветување на храмот на Св. Георгиј во Киев, ви ја приложуваме репортажата за нашиот вселенски светилник, посветен на истиот светител во Курбиново, Преспа. …

sveti sava

СВЕТИ САВА, ПРЕТОР – Репортажа

Црквата се наоѓа на 100 м. под регионалниот пат Макази –Маркова Нога, веднаш под раскрсницата од с. Претор, во областа Калуѓери, над детското одморалиште Мите Богоевски. Според историските податоци црквата била метох на…

prespa7

СВ.СПАС ЕВЛА – Репортажа

Преспанската котлина е богата ризница на културно историски раритети ,кои за жал се мошне малку и недоволно проучени. Еден од нив е и пештерскиот манастир Св. Спас  во с. Евла, единствен од ваков…

originalna-ikona

Литија во чест на Свети Нектариј Битолски

На 18 декември секоја година го славиме денот на преподобниот Нектариј Битолски, небесниот покровител и заштитник на градот Битола. Со благослов на  Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, во недела во 10 часот, во чест на…

Petr-i-Pavel-ikona

Сè за Петровденскиот пост – Историја, Типик, објаснување и правила

Востановувањето на Петровденскиот пост – порано го нарекувале пост на Педесетницата – се протега до првите времиња на Православната Црква. Особено се утврдил, кога во Константинопол и Рим, од светиот рамноапостолен Константин Велики…

dedopetar

Страдањата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија низ историјата и денес (Видео)

На 14.10.2015 год, во емисијата Гласот на народот, на телевизија Сонце, по покана на г-дин Слободан Томиќ, Митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар гостуваше и зборуваше на тема Страдањата на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија…

nativity

Историја на празникот на Рождеството Христово

Во периодот на 1 – 2 век, во древната Црква бил воспоставен празник, посветен на Божјите јавувања, празнуван на 6 јануари. Потеклото, најверојатно му било поврзано со гностиците, а поконкретно со Василид (…