Интервјуа

IMG_1931

„Вистинската сила е во помагањето на послабите“ – ексклузивно интервју со Стефка Јанковска Петковска

    На 31 Март оваа година,  Центарот за боречки вештини „Заншин“ – Битола ќе полни 5 години. Стефка Јанковска Петковска, 16 кратен државен првак, Вице балкански шампион, предана сопруга, посветена мајка, учител и…

nenad-1024x755

На пат сме за Недојдија – Ѓакон Ненад Илиќ

Додека патријархот Павле беше жив, многумина сметаа дека не мораа ниту да се молат, ниту да се занимаваат со верата и црквата, затоа што наместо нив, тој ќе го направи тоа. И сега,…

xw_1386749

Свештеник Анатолиј Кунг – Немаме право да ја заборавиме историјата на Православието во Кина

Во 2003 година, во Хонгконг пристигна свештеникот Дионисиј Позднјаев. Тој отвори тука храм во чест на апостолите Петар и Павле и започна со формирањето на локална православна општина. А во декември, 2014-та година,…

mia

Божикно интервју со г. Петар, митрополит Преспанско-пелагониски и администратор Австралиско новозеландски

Македонската православна црква, Охридска архиепископија на пригоден начин, со Света архијерејска Златоустова литургија и со промоција на авторската книга „Духовната доктрина на Св. Климент Охридски“ ја одбележа 35. годишнината од денот кога во…

bjyhY527rBo

Од животот на една попадија – интервју со Светлана Аникин

– Православните луѓе од посткомунистичките земји имаа слично искуство со распаѓањето на тоталитарните системи. Наидувајќи на отпор кон нивното право за слободно верско изразување, тие се повикуваа на принципите на современа Европа. Но,…